15 Heerlijke Traditionele Roemeense Gerechten Om Te Proberen

Eten & Drinken, Roemenië

Het eten in Roemenië is absoluut verrukkelijk en als je graag verschillende keukens probeert, dan heb je de perfecte plek gevonden om je smaakpapillen te testen. De Roemeense keuken kent namelijk veel invloeden uit Hongarije, Turkije en andere Balkanlanden, maar men heeft overal een eigen twist aan gegeven met lokale ingrediënten, kruiden en specerijen. Of zoals de Roemenen zelf zeggen, ze hebben oude geïmporteerde gerechten geperfectioneerd. Op de menukaart vind je vooral veel vleesgerechten, soepen en andere hartige gerechten, maar ook salades en zoetigheden. Om je wegwijs te maken hebben we 15 gerechten op een rij gezet om uit te proberen tijdens je reis.

1. Zacuscă

Zacuscă is een plantaardige spread gemaakt van aubergines, paprika’s en andere ingrediënten zoals tomaten, uien of champignons. Veel mensen maken zacuscă nog steeds thuis met ingrediënten uit eigen tuin, maar in de supermarkten kun je ook kant-en-klare potjes vinden. Zacuscă wordt meestal gebruikt als smeersel op brood, bijvoorbeeld als appetizer, maar je kunt het ook als bijgerecht gebruiken om de smaak van aardappelen of vlees te verrijken.

2. Fasole Bătută

Een andere groentespread die je vaak op menukaarten tegenkomt is fasole bătută en die is gemaakt van witte bonen. Ook deze romige, knoflookachtige witte bonendip wordt meestal gegeten als aperatief op brood of met vleeswaren en kazen, of als smaakmaker bij het hoofdgerecht.

3. Ciorbă de Burtă

Ciorbă de burtă is een soep gemaakt van koeienmaag. Sommige mensen houden ervan, maar er zijn ook mensen bij wie de maag al omdraait bij de gedachte alleen. Dat is jammer, want het is niet voor niets één van de meest aanbevolen Roemeense gerechten om te proberen. Het idee om koeienmaag te eten schrikt veel mensen af, maar eigenlijk is dit niet het belangrijkste ingrediënt. De maag wordt meestal urenlang gekookt, samen met rund- en varkenspoten, groenten en kruiden om de bouillon zijn sterke aroma te geven. Dit geeft de soep de heerlijke smaak waar veel mensen van houden.

4. Ciorbă De Fasole Cu Afumătură

Roemenen houden van hartige gerechten en comfortfood en deze varkenssoep met bonen en spek is daar een goed voorbeeld van. De dikke soep kan het hele jaar door gegeten worden, maar wordt vaak geassocieerd met gezellige familiemomenten en is vooral in de winter populair.

5. Sarmale

Sarmale zijn gevulde rolletjes van koolbladeren, gevuld met een mix van rijst, gehakt (meestal varkensvlees) en kruiden. Sarmale wordt gezien als één van de belangrijkste gerechten in de traditionele Roemeense keuken en varianten hiervan zijn ook terug te vinden in andere Balkanlanden en daarbuiten. Het gerecht kent zijn oorsprong uit het Ottomaanse rijk, maar de Roemenen beweren dat ze het in de loop van de tijd hebben aangepast en geperfectioneerd. Probeer het en oordeel zelf!

6. Chiftele

Chiftele zijn dikke en sappige Roemeense gehaktballetjes met een smakelijke knoflook- en kruidensmaak. Ze kunnen als gerecht worden gegeten, maar je ziet ze ook als onderdeel van een aperitiefschotel met dips of als onderdeel van een ander gerecht.

7. Mititei

Mititei, ook wel ‘mici’ genoemd, is één van de populairste vleesgerechten van Roemenië. Deze worstjes zonder vel zijn gemaakt van een mengsel van gemalen vlees en kruiden en worden gegrild tot ze donker en sappig worden. Mici worden vaak gegeten met brood of friet en gedoopt in mosterd of andere sauzen.

8. Mancare De Cartofi Cu Carne

Mancare de cartofi cu carne is een stoofpot van varkensvlees en aardappelen, een ander voorbeeld van een hartig gerecht dat vooral populair is als het kouder weer is. De stoofpot kan op zichzelf worden geserveerd of samen met mămăligă.

9. Mămăligă

Mămăligă, in andere landen ook bekend als polenta, is een gerecht dat je op bijna iedere menukaart terugvindt. Deze maïsmeelpap was oorspronkelijk een boerengerecht of vervanging van brood in arme plattelandsgebieden, maar tegenwoordig is Mămăligă één van de belangrijkste bestanddelen van de Roemeense keuken en staat het zelfs op de menukaart van luxe restaurants. Het kan als een op zichzelfstaand gerecht worden geserveerd, meestal met zure room en kaas, of als bijgerecht bij vleesgerechten.

10. Salată de Boeuf

Salată de boeuf betekent letterlijk rundvleessalade, maar dit gerecht wordt tegenwoordig ook geserveerd met andere soorten vlees. Het vlees wordt in kleine stukjes gesneden en gemengd met fijngesneden aardappelen, wortelen en andere groenten en mayonaise en vaak gegarneerd met gekookte eieren. Salată de boeuf is een typisch onderdeel van een feestmaal of buffet en komt vaak op tafel tijdens feestdagen en andere sociale gelegenheden.

11. Salatǎ De Varzǎ

Salatǎ De Varzǎ is een salade van witte kool die licht en verfrissend is. Het is een simpel, maar populair bijgerecht bij vleesgerechten.

12. Papanași

Papanaşi is absoluut een van de populairste nagerechten in Roemenië. Papanaşi zijn gefrituurde kwarkdonuts die het lekkerst warm worden geserveerd met een garnering van zure room en bosbessenjam. De zoetzure combinatie is een waar genot voor je smaakpapillen terwijl elke hap op je tong smelt.

13. Gogoși

Gogoşi (meervoud van gogoaşă) zijn zoete, sponzige gebakjes, vergelijkbaar met gevulde donuts. Ze kunnen naturel zijn of gevuld met chocolade, jam of roomkaas en worden vaak overgoten met poedersuiker.

14. Plăcintă Cu Mere

Plăcintă cu mere is de Roemeense versie van een appeltaart. Alhoewel het er niet echt uit ziet als een taart, is het ook weer geen strudel of gebakje, maar deze platte versie is wel absoluut lekker!

15. Plăcintă Dobrogeana

Een andere lekkernij is de Placinta Dobrogeana, die is vernoemd naar de historische regio Dobrogea waar deze hartige snack voor het eerst werd geïntroduceerd. Dobrogea was namelijk ooit bezet door de Ottomanen en deze invloed is terug te zien in de gelijkenis met de Turkse börek. De kaasvariant (Placinta Dobrogeana cu brânză) is de meest voorkomende versie die je in heel Roemenië bij bakkers kunt vinden. Het bestaat uit bladerdeeg met een vulling van bijvoorbeeld kaas, maar ze zijn er ook in andere varianten met bijvoorbeeld zoetigheid.