20 Grappige En Interessante Feiten Over Albanië

Albanië

Albanië had lange tijd een slecht imago, maar langzaam wint het land steeds meer aan populariteit als vakantieland en raakt het meer bekend om de adembenemende stranden, prachtige natuur en rijke historie. Maar wat weet je inmiddels allemaal nog meer van dit land? Hier zijn 15 leuke en interessante feiten om je kennis van Albanië verder bij te spijkeren.

1. Albanië Was Geen Onderdeel Van Joegoslavië

In tegenstelling tot omringende Balkan-landen, was Albanië geen onderdeel van Joegoslavië. Het land was decennialang zelfs het meest geïsoleerde land van Europa omdat het geen enkele bondgenoot had.

2. Er Wonen Meer Albanezen Buiten Albanië Dan Daarbinnen

Albanië heeft ongeveer 2,9 miljoen inwoners maar de Albanese diaspora is vele malen groter. Naar schatting is ongeveer 30% van de mensen die in Albanië geboren is geëmigreerd en wonen er zelfs rond de 10 miljoen etnische Albanezen in het buitenland.

3. Moeder Teresa Is De Enige Albanese Nobelprijswinnaar

Moeder Teresa werd in 1910 geboren in Skopje, in het huidige Noord-Macedonië, in een Albanees-katholiek gezin. Nadat ze haar hele leven als missionaris toewijdde aan armoedebestrijding won ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. Tot nu toe is ze de enige Nobelprijswinnaar van Albanese afkomst.

4. De Meeste Albanezen Zijn Moslim

De Ottomanen brachten de islam in de 14e eeuw naar Albanië, maar pas vanaf de 17e eeuw converteerden de meeste Albanezen tot moslim. Momenteel is bijna 60% van de Albanese bevolking moslim.

5. Albanië Was Het Eerste Atheïstische Land Ter Wereld

Tijdens het communistische tijdperk was religie verboden in Albanië en werden vele religieuze gebouwen gesloopt. Het communistische regime riep Albanië zelfs uit tot het eerste atheïstische land ter wereld. Na de val van het communistische regime werd het geloofsverbod weer opgeheven en inmiddels leven verschillende religies in vrede met elkaar.

6. De Berg Korab Is Het Hoogste Punt Van Albanië

Het hoogste punt van Albanië ligt in de Albanese Alpen op de berg Korab op een hoogte van 2.764 meter boven zeespiegel. Deze berg ligt precies op de grens met Noord-Macedonië.

7. Het Ohridmeer Is Het Oudste Meer Van Europa

Ook het prachtige Meer van Ohrid ligt op de grens tussen Albanië en Noord-Macedonië. Dit is het oudste meer van Europa, dat volgens wetenschappers zelfs 1,4 miljoen jaar geleden is ontstaan. Naast een enorme biodiversiteit ligt de bodem ook vol met fossielen en het meer is daarom ook een beschermd UNESCO Werelderfgoed.

8. Het Meer Van Skodër Is Het Grootste Meer Van De Balkan

Ook het Meer van Skodër, dat op de grens van Albanië en Montenegro ligt, verdient een vermelding in deze lijst, want met een oppervlakte van 368 km² is dit namelijk het grootste meer van de Balkan. Soms is het echter nóg groter, want bij veel regenval kan het meer tot wel 530 km² groeien.

9. 100% Van De Energieproductie Is Duurzaam

De energieproductie van Albanië bestaat voor 100% uit waterkracht, wat een duurzame energiebron is. Dit is natuurlijk goed voor de uitstoot, maar het nadeel van waterkracht is dat het afhankelijk is van veranderingen in het weer en klimaat. Dit betekent dat Albanië ook energie moet importeren om productietekorten en pieken in het gebruik op te kunnen vangen. Toch is Albanië wel één van de landen met het hoogste percentage groene energie.

10. Teddyberen Bewaken De Huizen

Als je door Albanië reist, dan valt het je wellicht op dat er vaak een teddybeer of andere pop of knuffel aan de gevel van een huis of boven een poort hangt. Albanezen zijn namelijk erg bijgelovig en een ‘lelijke’ pop zou afgunst en andere negativiteit buiten de deur houden door het zogenaamde ‘kwade oog’ af te schrikken.

11. Albanezen Zijn Gek Op Mercedes

Één van de eerste dingen die je waarschijnlijk opvalt als je in Albanië aankomt is hoeveel Mercedecen er rondrijden. Soms lijkt het zelfs wel alsof de helft van alle auto’s die je tegenkomt een Mercedes is. Dat klinkt misschien gek gezien het relatief dure imago van het merk, maar er zijn verschillende goede verklaringen voor.

In de tijd van het communisme was het voor de gewone man niet toegestaan om een auto te bezitten en was autorijden dus enkel voor de elite. Ten tijde van de val van het communistische regime begin jaren ’90, waren er in het hele land slechts tussen de 5.000 en 7.000 auto’s. Je kunt je dus voorstellen dat er ook geen fatsoenlijke infrastructuur voor was, wat betekende dat er maar weinig verharde wegen waren en dat autodealers en garages die auto’s konden repareren schaars waren. Toen het importeren en privébezit van auto’s werd toegestaan zochten mensen naar betrouwbare auto’s die het niet snel zouden begeven op de slechte, onverharde wegen en die eventueel ook gemakkelijk te repareren waren met de beperkte kennis en reserveonderdelen die voorhanden waren. Aangezien de overheid, inclusief dictator Enver Hoxha, al volop gebruikmaakte Mercedes, had het merk al een goede reputatie opgebouwd. Vooral oudere modellen waren goedkoop te importeren terwijl ze nog steeds betrouwbaar werden geacht, dus is het eigenlijk geen verrassing dat zo’n beetje iedereen die het zich kon veroorloven graag een Mercedes wilde hebben.

Vandaag de dag heeft nog steeds maar één op de vijf Albanezen een auto, maar vanwege het imago als statussymbool, de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van kennis en reserveonderdelen, is Mercedes nog altijd mateloos populair, zowel nieuws als tweedehands.

12. Xhiro Is De Nationale Traditie

Xhiro betekent letterlijk “wandeling” en dat is precies wat deze traditie inhoudt. In de vroege avond gaan veel Albanezen hun huis uit voor een wandeling en om te socializen en bij te kletsen met elkaar. Daarom zie je het ’s avonds vaak ineens drukker worden in de straten, op pleinen en andere plekken waar je je benen kunt strekken.

13. De Code Van Besa Maakt Het Land Veilig

Dat Albanië absoluut een veilig land is heeft grotendeels te maken met de traditionele cultuur van de Albanezen, waarin de zogenaamde “code van besa” een belangrijke rol speelt. Besa kan worden vertaald als “vertrouwen” en refereert naar een belofte van eerlijkheid. Het betekent dat je mensen die het nodig hebben altijd moet helpen en je nooit je belofte mag breken.

14. De Albanese Taal Is Uniek

De officiële taal van Albanië is Albanees en als je ooit iets in deze taal hebt gehoord of gelezen, dan heb je er waarschijnlijk weinig chocola van kunnen maken. Dat is ook niet gek, want shqip, zoals de Albanezen hun taal noemen, is een unieke taal en aan geen enkele andere moderne taal gerelateerd is. Albanees stamt af van een onafhankelijke tak van de Indo-Europese talenfamilie en heeft daardoor geen directe zustertalen.

Espresso op de boulevard van Saranda

15. Albanezen Zijn Gek Op Koffie

Als je van koffie houdt dan ben je helemaal op je plek want Albanië is één van de landen met het meeste aantal koffietentjes per inwoner. Albanezen houden van koffie en dan met name espresso (ekspres) of Turkse koffie (kafe Turke), maar het is meer dan alleen een drankje. Het drinken van koffie is vaak ook een sociale aangelegenheid en de standaard activiteit als mensen elkaar ontmoeten, als vrienden of voor zaken.

16. Raki Is De Nationale Drank

Na koffie (en natuurlijk water), is raki de belangrijkste vloeistof in Albanië en het wordt dan ook beschouwd als de nationale drank. Raki is een sterke drank, meestal gemaakt van druiven, die een sterk onderdeel van de Albaanse cultuur vormt en op ieder moment kan worden gedronken om het leven te vieren. De Albanezen zeggen “gëzuar” (gezondheid) wanneer ze proosten, maar in tegenstelling tot sommige andere culturen hoef je je glas niet direct te atten. In Albanië is het geen zonde om rustig aan, slokje voor slokje, van je drankje te genieten.

17. Tavë Kosi Is Het Nationale Gerecht

Het nationale gerecht van Albanië heet tavë kosi, een stoofpot van lam in een yoghurtsaus. De yoghurt wordt gemixt met eieren en in een kleibakje met rijst en stukjes lam gebakken in de oven. Tavë kosi komt oorspronkelijk uit Elbasan, maar je kunt het door heel Albanië vinden.

18. 28 November Is De Nationale Feestdag

Bijna ieder land heeft wel een unieke nationale feestdag zoals wij bevrijdingsdag hebben op 5 mei. In Albanië is 28 november de belangrijkste feestdag van het jaar. Men viert dan de ondertekening van de onafhankelijkheidsverklaring in 1912 en het hijsen van de Albanese vlag boven het kasteel van Krujë door de nationale held Skanderbeg op dezelfde dag in 1443.

19. Je Vindt Er Overal Bunkers

Tijdens het communistische tijdperk raakte Albanië volledig geïsoleerd omdat het naast China geen enkele bondgenoot meer had. Dit maakt dictator Enver Hoxha zo paranoïde dat hij continue bang was dat het land zou worden binnengevallen. Ter bescherming gaf hij opdracht om meer dan 750.000 bunkers te laten bouwen op allerlei strategische plekken door het hele land. Inmiddels is een groot deel hiervan weer gesloopt, maar er zijn nog altijd zo’n 160.000 van deze bunkers te vinden en deze zijn typerend geworden voor het landschap van het land.

20. De Mensen Schudden Ja En Knikken Nee

Als je elkaar niet kunt verstaan dan kom je met handen en voeten vaak wel een heel eind, maar pas op in Albanië! Als een Albanees zijn hoofd van links naar rechts schud dan is dat juist niet onaardigd bedoeld, want in Albanië betekent dat juist ja. Knikt iemand op en neer, dan betekent dat juist weer nee. Verwarrend voor ons, maar wel goed om te weten en misverstanden te voorkomen.