Dit Kun Je Allemaal Doen Rond De Adembenemende Baai Van Kotor

Montenegro, Natuur

De Baai van Kotor is één van de mooiste plekken van de hele Balkan en met recht de populairste bestemming van Montenegro.

De enorme baai van de Adriatische Zee wordt omringd door historische stadjes en een spectaculair berglandschap wat het geheel tot een schilderachtig plaatje maakt. De baai en de omgeving, inclusief de oude stad van Kotor, zijn dan ook niet voor niets opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wie denkt dat je hier alleen maar een mooie foto kunt maken van het uitzicht heeft het mis. Rond de Baai van Kotor is namelijk enorm veel te doen en kun je talloze bezienswaardigheden bezoeken. Hieronder lees je onze tips.

1. Bezoek De Oude Stad Van Kotor

Kotor is de oude ommuurde stad waar de baai naar is vernoemd. Het is tevens de grootste stad aan de baai en de populairste bestemming van Montenegro en zelfs cruiseschepen komen hier aanleggen. Het is dan ook één van de best bewaarde oude steden rond de Adriatische kust en daarom mag je deze stad niet missen als je naar de Baai van Kotor komt.

Zo kun je hier enkele prachtige kerken bezoeken, over de stadsmuren lopen, het Fort van San Giovanni beklimmen voor een spectaculair uitzicht en vind je allerlei leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

2. Maak Een Boottocht Over De Baai Van Kotor

Één van de beste manieren om te genieten van de adembenemende omgeving van de Baai van Kotor is door hier een boottoch te maken. Rondom de baai vindt je op talloze plekken wel boten die je mee kunnen nemen van een klein tochtje tot een volledige dagtrip naar eilandjes, stranden en andere mooie plekken.

3. Maak Een Autorit Rond De Baai Van Kotor

Rondom de Baai van Kotor zijn allerlei bezienswaardigheden en mooie uitzichtpunten en de beste manier om de omgeving op je eigen tempo te ontdekken is door een autorit rond de baai te maken.

We zeggen inderdaad ‘rond’ de baai, want je hoeft niet helemaal dezelfde weg weer terug te rijden, aangezien je de baai op het smalste stukje tussen Lepetani en Kamenari met een veerboot over kunt steken.

Het beste is om met de klok mee te rijden, omdat je dan het beste zicht hebt op de baai en het makkelijkste aan de kant van het water kunt stoppen als je een mooi uitichtpunt tegenkomt.

4. Ontdek De Stranden Rond De Baai

Het water in de Baai van Kotor is super helder en prachtig turquoise en dus perfect om in te zwemmen. Rondom de baai zijn dan ook talloze mooie strandjes te vinden om een frisse duik te nemen, maar ook om te zonnen en te genieten van de omgeving terwijl je tot rust komt.

5. Bezoek Perast

Perast is één van de mooiste oude plaatsen rondom de Baai van Kotor en daarom is het een absolute aanrader om hier even rond te kijken. Tussen de historische gebouwen van het kleine stadje staan enkele mooie kerken, waaronder de Kerk van Sint Nicolaas op het centrale plein.

Ook kun je hier het kleine Perast Museum over de geschiedenis van de stad bezoeken, het geruïneerde Fort van Sint Kruis beklimmen, van het uitzicht genieten vanaf één van de gezellig terrasjes aan het water en een boottochtje maken.

6. Bezoek De Eilandjes Voor Perast

Voor de kust van Perast liggen twee piepkleine eilandjes die je kunt bezoeken met de bootjes die aan de waterkade van de stad liggen.

Op het artificieel gecreëerde eiland Onze Vrouw van de Rots (Gospa od Škrpjela) staat de gelijknamige katholieke kerk uit 1632. In de kerk is een klein museum met schilderijen en andere religieuze kunstwerken en iconen.

Het andere eiland genaamd Sint George (Sveti Đorđe), is wel op natuurlijke wijze ontstaan. Op dit eiland staat het Benedictijnse Klooster van Sint George uit de 12e eeuw.

Restaurant Verige 65 aan de Baai van Kotor

7. Maak Een Stop Bij Verige 65

Één van de mooie uitzichtpunten om zeker even te stoppen is bij het restaurant Verige 65. Dit restaurant ligt niet ver van de veerboot op de hoek van het smalste stuk van de baai en heeft een panoramaterras met een fantastisch uitzicht. De perfecte plek dus om even uit te rusten met een drankje of te lunchen.

Kerk van Onze Lieve Vrouw van Engelen aan de Baai van Kotor

8. Kerk Van Onze Lieve Vrouw Van Engelen

Een ander mooi uitzichtpunt is bij de Kerk van Onze Lieve Vrouw van Engelen, precies tegenover Verige 65 aan de andere kant van de smalle doorgang van de baai. Deze kerk is in 1585 gebouwd en vanwege de strategische ligging ook gefortificeerd ter verdediging van de baai.

Vanaf dit punt heb je overigens een mooi zicht op Perast en de eilandjes en naast de kerk ligt ook een klein strandje.

9. Prehistorische Muurschilderingen Van Lipci

Een andere bijzondere bezienswaardigheid rond de baai kun je vinden in het dorpje Lipci. Op de rotsen zijn namelijk prehistorische muurschilderingen te bewonderen, iets dat je maar op weinig plekken in de Balkan tegenkomt.

10. Rij Omhoog Over De P11

Als je met de auto rond de Baai van Kotor rijdt, dan hebben we nog een tip voor je. Maak een kleine omweg door bij Lipci even van de route af te wijken en een stuk de P11 op te rijden. Hier zijn namelijk een paar plekken waar je kunt stoppen voor een fantastisch uitzicht vanaf de noordoostelijke kant van de baai.

Oostenrijks-Hongaarse Fort bij de Baai van Kotor

11. Hike Naar Het Oostenrijks-Hongaarse Fort

Rond de baai zijn ook diverse plekken waar je kunt hiken en zo kun je bijvoorbeeld een korte klim maken naar een oud Oostenrijks-Hongaars fort even ten noorden van Risan. Alhoewel de beide delen van het fort (onder en boven fort) grotendeels geruïneerd zijn heb je vanaf het bovenste fort wel een spectaculair uitzicht.

Romeinse Mozaïek in Risan

12. Bekijk Het Romeinse Mozaïek In Risan

Ook in het vissersdorpje Risan is een bezienswaardigheid te zien. Hier kun je namelijk een archeologische opgraving van een prachtige mozaïken vloer uit de Romeinse tijd bezoeken. Naast het mozaïek zijn hier ook andere archeologische vondsten te vinden zoals grafstenen en andere beeldhouwwerken en objecten van aardewerk.

13. Hike Naar Fort Sint Andrija

Wil je echt een serieuze hike maken van een paar uur, dan kun je Fort Sint Andrija in de bergen achter Perast bezoeken. Het fort dateert uit de 19e eeuw en is net als vele andere fortificaties in de omgeving onder het Oostenrijks-Hongaarse bewind gebouwd.

De hike begint in principe in Perast, maar je kunt ook via de andere kant van de berg langs Ubalac, waarbij je het eerste stuk met de auto kunt afleggen.

14. Lovcen Nationaal Park

Een andere plek om in de bergen te wandelen is het Lovćen Nationaal Park vlak achter Kotor. Alleen de weg er naartoe via de Kotor Serpentine is al fantastisch vanwege de prachtige uitzichten over de Baai van Kotor.

In het Lovćen Nationaal Park zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes, waarvan de meeste beginnen bij het bezoekerscentrum. Op de één-na-hoogste piek van het Lovćengebergte vind je het Mausoleum van Njegoš, een middeleeuwse bisschop en prins van Montenegro. Hier is ook een uitzichtplatform dat uitkijkt over het de wijde omgeving.

15. Porto Montenegro

Rondom de Baai van Kotor is genoeg historie en cultuur te vinden, maar in Tivat kom je iets heel anders tegen. Porto Montenegro is juist een hypermoderne jachthaven met luxe apartementen en hotels, dure merkwinkels en fine dining. Als je dus even iets anders wilt dan is het leuk om een paar uur in dit Monaco-achtige resort te spenderen.

16. Verken Het Luštica Schiereiland

Het schiereiland Luštica ligt tussen de Baai van Kotor en de Adriatische Zee in en is ook leuk om eens te verkennen. Er zijn hier diverse uitzichtpunten, mooie verborgen standjes, meerdere forten en zelfs een oude onderzeebootbunker. Ook kun je een stop maken in de Luštica Baai waar je over de boulevard kunt wandelen, de vuurtoren kunt beklimmen en lekker kunt eten aan de jachthaven.

17. Bezoek Herceg Novi

Tegenover het Luštica schiereiland, aan de andere kant van de ingang van de Baai van Kotor, ligt Herceg Novi dat ook een leuk oud centrum heeft om te bezoeken. Je vindt hier zelfs drie kastelen, maar ook een kilometerslange strandpromenade en natuurlijk kun je hier ook lekker aan het strand liggen.

18. Portonovi

Als je van Herceg Novi richting de Baai van Kotor rijdt kom je langs Portonovi, een ander luxe resort vergelijkbaar met Porto Montenegro, maar dan wat kleiner. Ook hier kun je prachtige luxe jachten bekijken, shoppen en lekker eten.