De Ultieme Gids Voor De Kloosters Van Meteora

Griekenland

Meteora is een magische plek die moeilijk met een pen is te beschrijven en die je absoluut zelf moet ervaren. Dit UNESCO Werelderfgoed in het hart van Griekenland bestaat uit gigantische rotsformaties met verschillende byzantijnse kloosters op de onherbergzame toppen. Meteora betekent dan ook letterlijk ‘hangend in de lucht’.

Meteora is dan ook een populaire toeristische bestemming en zelfs één van de absolute hoogtepunten van Griekenland. Maar hoe kom je dan op deze onherbergzame plek? Hoe bezoek je als die verschillende kloosters en wat kun je nog meer doen in Meteora en waar kun je dan het beste overnachten? Dat en meer lees je allemaal in deze uitgebreide gids zodat je goed voorbereid en zonder zorgen kunt genieten van deze unieke plek.

Waar Ligt Meteora?

Meteora ligt vlakbij Kalabaka in de regio Thessalië in het centrum van het Griekse vasteland. Vanaf Athene is dit zo’n 3,5 tot 4 uur rijden en vanaf Thessaloniki zo’n 3 uur. Larissa ligt op ruim een uur, en Ioannina op 1,5 tot 2 uur rijden.

Geschiedenis Van Meteora

De imposante rotsformatie van Meteora is miljoenen jaren geleden door aardverschuivingen ontstaan. Al zo’n 50 duizend jaar geleden zagen hermieten dit als het perfecte leefgebied voor een kluizenaarsbestaan en begonnen zich te settelen in de grotten rondom Meteora.

In de 9e eeuw beklommen de eerste monniken de toppen van de rotsen, waar zij aanvankelijk als kluizenaars leefden in de holtes en spleten van het gesteente. In de daarop volgende eeuwen zochten meer monniken hun toevlucht in het onherbergzame gebied vanwege het toenemende aantal Turkse aanvallen en de afbrokkelende macht van het Byzantijnse Rijk.

In 1336 stichtte de monnik Athanasios Koinovitis het Groot Meteoron Klooster op één van de toppen van de rotsen. Volledig afgezonderd van de rest van de wereld groeide de orthodoxe kloostergemeensschap en in de hoogtijdagen waren er zelfs 24 kloosters.

In de 17e eeuw, toen Griekenland deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, begon het verval van het kloosterleven in Meteora. Alhoewel het merendeel van de kloosters in de loop der tijd is verdwenen, zijn er nog 6 in gebruik en kun je deze allemaal bezoeken.

Zo Bezoek Je De Kloosters

De kloosters van Meteora mogen dan op onherbergzame plekken zijn gebouwd, tegenwoordig kun je ze relatief eenvoudig bezoeken, maar je moet dan wel rekening houden met een aantal zaken.

Vervoer Naar Meteora

Je kunt de kloosters van Meteora op verschillende manieren bezoeken. Heb je weinig tijd en zin om dit zelf te regelen tijdens je vakantie of rondreis in Griekenland, dan kun je er voor kiezen om een georganiseerde dagtoer te boeken. Dit kan bijvoorbeeld vanuit Athene of andere toeristische bestemmingen, maar ook vanaf Kalabaka als je hier op eigen gelegenheid naartoe bent gereisd.

Kalabaka is goed te bereiken met het openbaar vervoer want het heeft een treinstation en er zijn diverse busroutes die de plaats verbinden met andere steden in het land.

Vervoer Tussen De Kloosters

Vanuit Kalabaka is het nog wel een paar kilometer tot het eerste klooster en ook tussen de kloosters in leg je al snel meerdere kilometers af waarbij je ook nog rekening moet houden met de hoogteverschillen.

Toch zijn de kloosters prima op eigen gelegenheid te bezoeken en heb je geen eigen vervoer, dan kun je bijvoorbeeld een auto of e-bike huren. Zodoende kun je tussenstops maken om te genieten van het uitzicht en bij ieder klooster zoveel tijd spenderen als je wilt.

Trappen, Trappen, En Nog Eens Trappen

De monniken gebruikten vroeger houten ladders om naar de toppen van de rotsen te klimmen, maar tegenwoordig zijn er goed begaanbare trappen van steen aangelegd om de kloosters te bereiken. Dit neemt niet weg dat een bezoek aan Meteora nog altijd een flinke inspanning vereist om rekening mee te houden.

Trappen naar het Klooster van Varlaäm in Meteora

Calculeer dus in dat je vanaf de parkeerplaats nog telkens een flinke klim moet maken. Bij de meeste kloosters tel je dan al snel enkele honderden treden.

Dit hoeft je er overigens niet van te weerhouden om Meteora te bezoeken als je slecht ter been bent of geen goede conditie hebt. Er zijn namelijk genoeg prachtige uitzichtpunten waar je zonder ook maar een trede te hoeven beklimmen kunt genieten van het adembenemende uitzicht en een aantal van de kloosters kun je dan alsnog van relatief dichtbij zien.

Hoeveel Tijd Heb Je Nodig In Meteora?

Aangezien er dagtrips worden aangeboden vanuit Athene, zou je kunnen concluderen dat één dag meer dan genoeg is om Meteora te zien. Of heb je toch meer tijd nodig? Het antwoord is dat het er echt vanaf hangt wat voor type reiziger je bent.

Heb je na het bezoeken van 1 of 2 kloosters genoeg gelopen en ben je na een paar foto’s bij uitzichtpunten alweer toe aan je volgende bestemming, dan volstaat een dagtrip absoluut.

Wil je alle 6 de kloosters bezoeken, lekker lunchen tussendoor en ben je benieuwd wat er in de omgeving nog meer te zien valt? Dan kun je je makkelijk 2, 3, of meer dagen vermaken in Meteora. En als je het als een uitdaging ziet om in de hitte honderden treden te beklimmen, dan kun je het bezoek aan de kloosters ook maar beter uitsmeren over meerdere dagen. Het is immers vakantie toch?

Openingstijden Van De Kloosters

De openingstijdens verschillen per klooster en kunnen ook nog wel eens veranderen. Het is daarom aan te raden dit van tevoren te checken (Google Maps is relatief accuraat in onze ervaring) en hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis naar Meteora.

Grofweg zijn de meeste kloosters open tussen 09.00 – 16.00u, maar het klooster van Sint Stefanus is bijvoorbeeld in de middag enkele uren gesloten en in de winter zijn de openingstijden van alle kloosters ook ietswat gereduceerd. Ieder klooster is ook één dag van de week gesloten, maar ook dit is weer voor ieder klooster een andere dag.

De Beste Tijd Om Meteora Te Bezoeken

De kloosters van Meteora zijn het hele jaar open, maar de beste kans op goed weer heb je grofweg tussen april en oktober. De zomer is veruit de populairste tijd vanwege de vakanties en het mooie weer, maar dat betekent ook dat het er stervensdruk kan zijn en de toerbussen er af en aanrijden. Bovendien is het dan erg heet en moeilijker om dicht bij ieder klooster te parkeren.

De ideale tijden zijn dus tijdens het voorjaar en najaar. In de winter kan er een flink pak sneeuw liggen wat mooie plaatjes kan opleveren, maar hierdoor kunnen de kloosters ook moeilijker of zelfs helemaal niet te bereiken zijn.

Kledingvoorschriften

Een zeer belangrijk punt om tekening mee te houden tijdens je reisvoorbereiding is de lijst van kledingvoorschriften die gelden voor bezoekers. Meteora is namelijk een heilige plaats en in tegenstelling tot de gemiddelde kerk die je op je vakantie bezoekt, worden de conservatieve kledingvoorschriften in de kloosters streng gehandhaaft. Zorg dus dat je niet voor een verrassing of teleurstelling komt te staan.

Kledingvoorschriften voor de kloosters van Meteora

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat de bovenbenen en schouders bedekt moeten zijn. Voor mannen geldt dus een lange broek en een t-shirt met mouwen, en voor vrouwen geldt een lange broek, rok of jurk tot over de knieën, bedekte schouders en geen blote buik.

Dit Zijn De Kloosters Van Meteora

In totaal zijn er 6 kloosters open om te bezoeken, waarvan de één nog mooier of spectaculairder is dan de andere. We hebben ze stuk voor stuk voor je op een rijtje gezet in willekeurige volgorde, dus oordeel zelf welke je de mooiste vindt! Alleen nummer 7 is niet actief en kun je alleen van buiten bekijken.

Klooster van de Heilige Drievuldigheid in Meteora

1. Klooster Van De Heilige Drievuldigheid

Het Klooster van de Heilige Drievuldigheid heeft misschien wel de meeste spectaculaire ligging op en soort pilaarvormige rots recht boven Kalabaka. Het is dan ook het meest gefotografeerde klooster, dat bovendien figureerde in de James Bond-film For Your Eyes Only.

Klooster van de Heilige Drievuldigheid in Meteora

Vanaf de parkeerplaats loopt het pad eerst een stuk naar beneden en vervolgens weer een stuk omhoog, waarna 140 treden je naar de ingang van het klooster leiden.

Uitzicht over Kalabaka vanaf het Klooster van de Drievuldigheid in Meteora

Het Klooster van de Heilige Drievuldigheid ligt op een hoogte van zo’n 400 meter en zo’n 300 meter boven Kalabaka waarover je een prachtig uitzicht hebt. Volgens historici is dit één van de drie eerste kloosters die gesticht werden en dateert de kerk uit 1476.

Klooster van Sint Stefanus in Meteora

2. Klooster Van Sint Stefanus

Slechts een klein stukje verder ligt het Klooster van Sint Stefanus, dat het allermakkelijkst te bereiken klooster is. Vanaf de parkeerplaats loop je namelijk via een brug direct naar binnen, ideaal dus als je slecht ter been bent of als je inmiddels genoeg hebt van al het traplopen.

Klooster van Sint Stefanus in Meteora

Het Klooster van Sint Stefanus zou tegen het einde van de 12e eeuw al gesticht zijn, maar de kerk is in de eerste helft van de 16e eeuw gebouwd.

Klooster van Varlaäm in Meteora

3. Klooster Van Varlaäm

Het Klooster van Varlaäm is het op-één-na grootste klooster van Meteora en werd rond het midden van de 14e eeuw gesticht door de monnik Varlaäm. Na zijn dood werd het klooster echter verlaten en raakte de kapel in verval. In de 16e eeuw bliezen de broers Theopanes en Nectarios uit Ioannina het klooster echter nieuw leven in en bouwden een nieuwe kerk.

Klooster van Varlaäm in Meteora

Om het Klooster van Varlaäm te bereiken moet je wel bijna 200 treden beklimmen, maar dat is het ook zeker waard. Niet alleen het uitzicht op onder andere enkele van de andere kloosters is spectaculair, het klooster zelf is ook indrukwekkend.

Houten vat uit de 16e eeuw in het Klooster van Varlaäm

De kerk is prachtig beschilderd met fresco schilderingen en er is ook een klein museum met religeuze kunststukken, relikwieën en ouder manuscripten. Ook vind je hier een enorm houten vat uit de 16e eeuw waarin water werd opgeslagen.

Klooster van Sint Nicolaas-Anapafsas in Meteora

4. Klooster Van Sint Nicolaas Anapafsas

Het Klooster van Sint Nicolaas Anapafsas is het eerste klooster dat je tegenkomt als je vanuit Kastraki aan komt rijden. Het is één van de kleinste en minst spectaculaire kloosters en daarom een goede start van een tour door Meteora.

Klooster van Sint Nicolaas Anapafsas in Meteora
Uitzicht vanaf het Klooster van Sint Nicolaas Anapafsas in Meteora

Het klooster dateert van het eind van de 15e eeuw, maar is waarschijnlijk gebouwd op de restanten van een eerder bouwwerk. De naam Anapafsas is Grieks voor ‘uitrusten’ wat suggereert dat het voornamelijk een plek was om uit te rusten op weg naar het hoger gelegen Groot Meteoron Klooster.

Klooster van Rousanos in Meteora

5. Klooster Van Roussanou

Het Klooster Van Roussanou, ook wel het Klooster van Sint Barbara genoemd, is gebouwd op een alleenstaande rots en biedt een prachtig uitzicht op onder andere het Klooster van Varlaäm.

Klooster van Roussanou in Meteora
Uitzicht vanaf het Klooster van Roussanou in Meteora

Het Klooster van Roussanou dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw, maar raakte op den duur in verval en is in de 16e eeuw volledig heropgebouwd. Een lange trap en een brug leiden naar de ingang van het klooster.

Klooster van de Groot Meteoron in Meteora

6. Klooster Van De Groot Meteoron

Het Klooster van de Groot Meteoron is het grootste en oudste klooster van Meteora en daarom is het aan te raden deze pas als (één van de) laatste te bezoeken, zodat de rest daarna niet tegenvalt. Het is dan ook het hoogstgelegen klooster, dus je komt altijd eerst langs enkele van de andere kloosters.

Klooster van de Groot Meteoron in Meteora

Het Groot Meteoron Klooster is in de 14e eeuw gesticht door Sint Athanasios de Meteoron. Hij werd later gevolgd door Ioannis Uresis Paleologos die de eerste kerk bouwde en als de tweede stichter van het klooster wordt gezien. De centrale kerk van het klooster met zijn prachtige fresco schilderingen werd in de 16e eeuw aan het complex toegevoegd.

Klooster van de Groot Meteoron in Meteora

Vergeet zeker niet om ook even het museum binnen te lopen, want hier liggen enkele waardevolle schatten zoals prachtige religieuze iconen.

Met de hoge ligging heb je vanaf het uitkijkplatform uiteraard één van de meest spectactulaire uitzichten op onder andere het Klooster van Varlaäm (foto boven).

Klooster van Ypapantis in Meteora

7. Klooster Van Ypapantis

Kun je geen genoeg krijgen van de kloosters of wil je juist de toeristische drukte ontvluchten, dan kun je vanaf het Groot Meteoron Klooster een hike maken naar het verlaten Klooster van Ypapantis. Helaas kun je dit klooster niet bezoeken, maar je kunt het wel op een bijzondere plek zien liggen, namelijk tegen de rotsen aangedrukt.

Zie je een hike niet zitten, dan kun je er eventueel ook met de auto komen. Ga dan voorbij het Klooster van Sint Nicolaas Anapafsas rechtsaf en rij dan net zolang door (het laatste stuk is onverhard) tot je een klein paadje aan de rechterkant ziet. Vanaf hier kun je het klooster na ongeveer 5 minuten lopen zien liggen.

Wat Je Nog Meer Kunt Doen In Meteora

Meteora is een behoorlijk toeristische plek, maar de meeste bezoekers houden het bij de toeristische highlights: de 6 kloosters en de belangrijkste uitzichtpunten. Maar als je de tijd neemt, kun je nog veel meer doen in en rond Meteora. We hebben enkele van deze tips op een rijtje gezet.

  • Hiken: wil je nog meer genieten van de prachtige natuur en verbluffende uitzichten, ga dan hiken. Naast de 6 nog actieve kloosters zijn er in de omgeving nog verschillende ruïnes te vinden van de overige kloosters.
  • Natuurhistorisch Museum van Meteora: In dit museum in Kalabaka kun je meer dan 300 verschillende opgezette dieren zien, maar ook paddestoelen! Het relatief vochtige klimaat van de regio is namelijk perfect voor paddestoelen.
  • Theopetra Grot: In deze kalkstenen grot net buiten Kalabaka woonden al 50,000 jaar geleden mensen en staat een muur uit 21,000 jaar voor Christus nog altijd overeind. Aan de voet van de heuvel waar de grot zich bevindt is een klein museum met vondsten uit de grot.
  • Rotsklimmen en abseilen: Je zou het bijna vergeten, maar de steile rotsen zijn natuurlijk ook een perfecte plek voor rotsklimmen en abseilen. Meteora is dan ook een populaire plek voor ervaren klimmers.
  • Trikala: Op zo’n 20 kilometer van Meteora ligt de stad Trikala waar je onder andere het oude centrum, een kasteel en een moskee kunt bezoeken.

Waar Verblijven In Meteora

Meteora zelf is geen stad of dorp en aangezien de kloosters enkele kilometers uit elkaar liggen, zul je ergens in de omgeving moeten overnachten als je hier langer dan één dag wilt verblijven. De twee dichtstbijzijnde plaatsen zijn Kalabaka en Kastraki.

Kalabaka is de grootste en leukste plaats waar volop hotels, restaurants en gezellige terrasjes zijn. Dus hou je van een beetje gezelligheid aan het eind van een dag rondslenteren door de kloosters, ga dan voor een accommodatie in Kalabaka.

Kastraki is wat kleiner en rustiger, maar ook hier zijn volop accommodaties en restaurants te vinden. Hier kun je dan weer makkelijker parkeren en ben je bovendien iets sneller bij de klootsters.

Zoek hier naar hotels in de omgeving.