10 Bijzondere Feiten Over Montenegro

Montenegro

Montenegro is één van de kleinere landen van Europa en na Kosovo is het zelfs het kleinste land van de Balkan. Toch wint dit land razendsnel aan populariteit als vakantiebestemming. Maar wat weet je eigenlijk allemaal van dit bergachtigeland? Test hieronder je kennis met 10 bijzondere feiten over Montenegro.

1. Montenegro Heeft Geen Eigen Munteenheid

Toen Montenegro in 2006 onafhankelijk werd, werd de Duitse mark als betaalmiddel ingevoerd. Deze munt werd net als de Nederlandse gulden in 2002 natuurlijk vervangen door de euro en dus besloot Montenegro over te stappen op de euro als betaalmiddel. Officieel is Montenegro geen lid van de eurozone en mag dus zelf ook geen euro’s uitgeven. Het land heeft dan ook geen eigen achterkant op de euromunten.

2. Je Vindt Er Het Zuidelijkst Gelegen ‘Fjord’ Van Europa

De prachtige Baai van Kotor, die wordt omringt door de schilderachtige stadjes Kotor, Tivat, Herceg Novi en Perast, is een rivierdal van de voormalige rivier de Bokelj. De baai wordt ook wel het zuidelijkst gelegen fjord van Europa genoemd, alhoewel het eigenlijk niet helemaal voldoet aan de definities van een fjord.

3. Je Vindt Er ook De Grootste En Diepste Canyon Van Europa

De indrukwekkende Tara Canyon heeft een lengte van wel 78 kilometer en een diepte van 1.300 meter en is daarmee zowel de grootste als de diepste canyon van Europa. 

Meer van Shkoder

4. Het Meer Van Skadar Is Het Grootste Meer Van De Balkan

Het Skadarmeer ligt op de grens van Montenegro en Albanië en heeft een oppervlakte van maar liefst 368 vierkante kilometer. Hiermee is dit het grootste meer van de Balkan. Bij veel regenval ‘groeit’ het meer overigens soms tot wel 530 vierkante kilometer. Nog een opvallend feitje is dat het meer is vernoemd naar de nabij gelegen Albanese stad Shkodër (Skadar in het Montenegrijns), maar het Montenegrijnse deel van het meer is net iets groter.

Stara Maslina - de oudste olijfboom ter wereld in Bar, Montenegro

5. De Oudste Olijfboom Van Europa Staat In Bar

De stad Bar staat bekend om zijn olijfolie en ruim 10.000 van de olijfbomen hier zouden meer dan 1.000 jaar oud zijn. Één van deze olijfbomen heeft een kruin met een wijdte van wel 10 meter en wordt Stara Maslina genoemd. Volgens de bewoners van Bar is deze boom meer dan 2.000 jaar oud en zou het de oudste olijfboom van Europa zijn. Het is dan ook een belangrijke trekpleister van de stad.

Ostrog Klooster

6. Het Ostrog Klooster Is De Meest Bezochte Bedevaartsplaats

De locatie is beslist niet uitgezocht op de bereikbaarheid, maar toch is het Ostrog Klooster de meest bezochte bedevaartsplaats van Montenegro. Het klooster bevindt zich op grote hoogte vertikaal tegen een rots aan. Prachtig is de ligging van dit 17e eeuwse klooster dan natuurlijk wel.

Bergachtig gebied rond de Bosnisch-Montenegrijnse grens

7. Ruim 60% Van Het Land Ligt Boven De 1000 Meter

Het landschap van Montenegro staat in schril contrast met dat van Nederland. Waar Nederland zo plat als een dubbeltje is en voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, bestaat Montenegro voornamelijk uit bergen. Meer dan 60% van het land ligt zelfs op een hoogte van minstens 1000 meter. De Bobotov Piek op de Durmitor Berg is het hoogste punt van het land met een hoogte van 2.522 meter.

8. Montenegro Was De Eerste Ecologische Staat Ter Wereld

In 1991 was Montenegro het eerste land ter wereld dat zich officieel uitriep tot ‘Ecologische Staat’ om de bescherming van de natuur hoog op de agenda te zetten. Een jaar later werd de term zelfs opgenomen in de grondwet waarin het land een “economische, sociale en ecologische staat” werd genoemd. Volgens critici is er in de afgelopen 30 jaar echter weinig van deze belofte ingelost.

9. Montenegro Is Overwegend Orthodox

Veruit de meerderheid, zo’n 72% van de bevolking van Montenegro, is oost-orthodox, gevolgd door islamitisch (19%). Slechts een kleine groep van zo’n 3 procent is katholiek en minder dan 1 procent is protestant.

10. Montenegrijnen Zijn Lang

Dat Nederlanders lang zijn is algemeen bekend, maar wist je dat de Montenegrijnen ons op de voet volgen? Na de Nederlanders zijn de Montenegrijnen namelijk gemiddeld de langste mensen van Europa.