10 Bijzondere Feiten Over Kosovo

Kosovo

Kosovo verklaarde zich op 17 februari 2008 onafhankelijk van Servië en werd daarmee zowel het jongste, als het kleinste land van de Balkan. Nog altijd wordt deze onafhankelijkheid niet erkend door Servië en een aantal andere landen en als Kosovo bij ons in het nieuws is, dan gaat het meestal over deze spanningen. Maar wat weet je allemaal nog meer van het land? Hieronder vind je enkele bijzondere feiten om je kennis over Kosovo bij te spijkeren.

1. Kosovo Is Het Op Één Na Jongste Land Ter Wereld

Kosovo is niet alleen het jongste land van de Balkan, het is zelfs het op één na jongste land ter wereld dat zichzelf onafhankelijk verklaarde, op Zuid-Soedan na. Dat land riep in 2011 de onafhankelijkheid uit.

2. Costa Rica Was Het Eerste Land Dat De Onafhankelijkheid Van Kosovo Erkende

Toen Kosovo op 17 februari 2008 de onafhankelijkheid uitriep, was Costa Rica het eerste land dat de Kosovo nog dezelfde dag erkende. Onder andere Albanië en de Verenigde Staten volgende een dag later, gevolgd door tientallen andere landen in de daaropvolgende dagen en weken, waaronder Nederland op 4 maart. Inmiddels zijn er zo’n honderd landen die Kosovo als zelfstandig land erkennen. Servië en Rusland, maar onder andere ook Bosnië en Herzegovina, Roemenië en Griekenland erkennen Kosovo niet.

3. Het Internationaal Gerechtshof Erkent De Onafhankelijkheid Van Kosovo

Wij zijn zelf geen politici en willen daarom liever niet oordelen of Kosovo nou wel of niet echt onafhankelijk is. Het feit dat de wereld hierover verdeeld is maakt het natuurlijk al gecompliceerd genoeg. Het Internationaal Gerechtshof deed echter wel een uitspraak en oordeelde op 22 juli 2010 dat de onafhankelijkheidsverklaring rechtmatig was.

4. Dit Betekent De Vlag Van Kosovo

De vlag van Kosovo bestaat uit een blauwe achtergrond met een goudgeel vlak in de vorm van het land. Die kleuren symboliseren de gewenste toekomst van Kosovo, als onderdeel van de Europese Unie. Boven de kaart is een boog van zes witte vijfpuntige sterren te zien. Iedere ster staat voor één van de zes grootste etnische groeperingen van het land: Albanezen, Serviërs, Bosniakken, Turken, Roma en Gorani.

5. In Kosovo Wordt Met De Euro Betaald

Kosovo is geen lid van de Europese Unie en doet officieel niet mee aan de euro, maar toch wordt er met de euro betaald. Op plekken met een Servische meerderheid kun je vaak ook terecht met de Servische dinar, maar de euro is het enige officiële betaalmiddel van Kosovo. Uit de geldautomaten komen dus ook gewoon euros.

6. Albanees En Servisch Zijn De Officiële Talen Van Kosovo

Kosovo was vroeger onderdeel van Servië, maar er woont al generaties lang een grote groep etnische Albanezen. De onderdrukking van deze groepering leidde uiteindelijk tot het conflict dat zou uitmonden in de onafhankelijkheid van Kosovo. Vandaar dat Servische en Albanees nu de twee officiële talen van het land zijn.

7. In Pristina Staat Een Standbeeld Van Bill Clinton

Bill Clinton speelde in 1999 als president van de Verenigde Staten een belangrijke rol in de regio door Kosovo militair te steunen in het conflict met Servië. Als dank hiervoor werd een belangrijke verkeersader van de hoofdstad Pristina omgedoopt tot Bill Clinton Boulevard, waar ook een 3 meter hoog standbeeld van de oud-president werd geplaatst.

Daar bleef het echter niet bij, want ook naar zijn opvolger George W. Bush werd een straat vernoemd, als dank voor het erkennen van de Kosovaarse onafhankelijkheid.

8. Kosovo Was Onderdeel Van Het Ottomaanse Rijk

Ooit was de term Balkan een verwijzing naar het Europese deel van het Ottomaanse Rijk, waar ook het huidige Kosovo deel van uitmaakte. De Ottomaanse bezetting van Kosovo duurde van 1455 tot 1912, allereerst als onderdeel van de provincie Roemelië, maar vanaf 1864 als de aparte provincie Kosovo, die naast het huidige Kosovo ook bestond uit delen van Noord-Macedonië, Servië en Montenegro

9. Het laagste punt van Kosovo ligt 297 meter boven de zeespiegel.

Kosovo ligt ingesloten door andere landen en bestaat voor een groot deel uit bergen. De rivier de Witte Drin is dan ook het laagste punt van het land, met een hoogte van 297 meter boven de zeespiegel. Gjeravica, in de Dinarische Alpen, is de hoogste piek van het land, met een hoogte van 2.656 meter.

10. Moeder Teresa Kreeg Hier Haar Roeping Als Missionaris

Moeder Teresa werd geboren in Skopje, in het huidige Noord-Macedonië, maar leefde rond haar 17e korte tijd in het Kosovaarse Letnica. Hier kreeg ze haar roeping om zich de rest van haar leven als missionaris in te zetten voor het goede doel. Later werd de Rooms-Katholieke Kerk in Pristina naar haar vernoemd.