22 Bijzondere En Unieke Dingen Om Te Doen In Roemenië

Roemenië

Roemenië is een ontzettend groot en divers land waar zoveel verschillende dingen te doen zijn, dat geen enkele lijst daar echt recht aan zou doen. Daarom hebben we de meest opmerkelijke en unieke dingen voor je uitgezocht die je bezoek aan Roemenië onvergetelijk maken.

1. Ga Hiken In De Adembenemende Karpaten

Met een ongelofelijke diversiteit aan landschappen is het echt fantastisch om te hiken in Roemenië. De Karpaten bieden een groot aantal routes van korte, gemakkelijke wandelingen, tot langere en meer uitdagende routes voor de meer avontuurlijke hikers. De bergen zijn ook de natuurlijke habitat van een groot aantal diersoorten dus je kunt er ook wilde dieren spotten.

2. Bezoek De Gefortificeerde Kerken Van Transsylvanië

Roemenië heeft in totaal 9 monumenten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, waaronder het ensemble van 7 dorpen met gefortificeerde kerken in Transsylvanië. Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor en Viscri hebben allemaal een gefortificeerde kerk die in de middeleeuwen is gebouwd door de Transsylvanische Saxen. In die tijd was dit gebied onderdeel van het Hongaarse Koninkrijk, maar door de constante dreiging van Ottomaanse aanvallen was het nodig om deze nederzettingen te ommuren. In totaal zijn er nog zo’n 150 van deze gefortificeerde kerken over, maar slechts 7 daarvan staan op de UNESCO lijst.

3. Maak Een Road Trip Over De Transfăgărășan – De Beste Weg Ter Wereld

De weg op het plaatje hierboven lijkt misschien wel meer op een achtbaan, maar deze Transfăgărășan is door het bekende Britse tv-programma Top Gear juist uitgeroepen tot de ‘beste weg ter wereld’. Het is ook de op één na hoogste geasfalteerde weg van Roemenië en doorkruist de Zuidelijke Karpaten tussen Moldoveanu en Negoiu, de hoogste pieken van het land. Het uitzicht is echt adembenemend en het is dan ook een populaire weg onder toeristen en autoliefhebbers. Dat is niet altijd zo geweest, want oorspronkelijk diende de weg als een snelle doorgang voor militaire troepen in geval van een Sovjet-invasie tijdens de communistische dictatuur van Nicolae Ceaușescu.

4. Neem Een Rondleiding In Het Paleis Van Het Parlement – Het Grootste Gebouw Van Europa

Een ander erfgoed uit de communistische tijd is het Paleis van het Parlement, dat ook in opdracht van Nicolae Ceaușescu is gebouwd. Het enorme paleis is het zwaarste en duurste gebouw ter wereld, en het tweede grootste overheidsgebouw na het Pentagon. Het gebouw huisvest tegenwoordig het parlement en het huis van afgevaardigden, maar ook een drietal musea. Moeten we nog meer redenen geven om een bezoek te brengen?

5. Bekijk De Mysterieuze Levende Vuren Van Lopătari

In Buzău kun je een echt natuurwonder ervaren: de Levende Vuren van Lopătari. Door scheuren in de aardkorst vinden aardgassen hun weg naar de oppervlakte waar ze door de zon worden ontstoken. De constante gasstroom zorgt ervoor dat de vuren eeuwig branden en je de vlammen ook ’s nachts kunt zien wanneer het fenomeen het spectaculairst is.

6. Bezoek Dracula’s Kasteel – Het Bekendste Kasteel

Het Kasteel van Bran is absoluut één van de bekendste en populairste attracties van Roemenië onder buitenlandse toeristen, vanwege de link met Dracula, de roman van Bram Stoker. Ook al was het kasteel in feite de residentie van Koningin Marie, de meeste mensen beschouwen het kasteel en de heerser van Wallachije, Vlad Dracula, als de belangrijkste inspiratiebronnen van Bram Stoker om zijn hoofdpersoon Dracula te ontwikkelen. Daarom is het Kasteel van Bran vooral bekend als het Kasteel van Dracula.

7. Bezoek Het Peleș Kasteel – Het Mooiste Kasteel

Ondanks de popularitiet van het Kasteel van Bran, zijn er eigenlijk veel mooiere kastelen en wat ons betreft staat het Kasteel van Peleș bovenaan de lijst. Daar waar het Kasteel van Bran er juist ruig en middeleeuws uitziet, oogt het Kasteel van Peleș juist veel verfijnder en ademt het de koninklijke historie van Roemenië. Het kasteel, dat gelegen is in Sinaia, werd in de 19e eeuw gebouwd als zomerresidentie van de koninklijke familie en is zowel van buiten als van binnen een waar kunstwerk. Het kasteel is in een goed onderhouden staat en je kunt alledrie de verdiepingen bezoeken, waar je nog steeds de meeste originele meubelen en kunstwerken kunt vinden en een echte indruk krijgt van het koninklijke leven van de 19e eeuw.

8. Ontdek Het Werelderfgoed Van De Donaudelta

De Donaudelta is het gebied waar de Donau, de langste rivier van Europa op de Volga na, uitmondt in de Zwarte Zee. De totale oppervlakte beslaat 4.152 vierkante kilometer, waarvan 3.466 in Roemenië en de rest in Oekraïne ligt. Het prachtige landschap bestaat uit lagunes, eilanden en waterwegen en het gebied heeft een zeer diverse biosfeer met wel 23 verschillende ecosystemen. De Donaudelta is ook de thuishaven van een groot aantal diersoorten, waarvan ongeveer 320 soorten vogels. De delta is een beschermd natuurgebied en is zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan de Donaudelta zou bovenaan je lijst moeten staat als je houdt van vogelspotten, maar ook als je gewoon met een boottocht van de prachtige natuur wilt genieten.

9. Maak Een Ritje In Het Ondergrondse Attractiepark Van De Turda Zoutmijn

De Turda Zoutmijn (Salina Turda) bestaat al sinds de oudheid en bleef tot ver na de middeleeuwen operationeel, maar wordt inmiddels al lange tijd niet meer als zodanig gebruikt. De mijn noemt zichzelf nu een ‘halotherapiecentrum’ en is een van de populairste toeristische attracties in de provincie Cluj. Je kunt de mijnen bezoeken en meer te weten komen over de geschiedenis van zoutwinning, maar het complex herbergt ook het diepste ondergrondse attractiepark. Op een diepte van 120 meter vind je een spa, een bowlingbaan, een reuzenrad, pingpong tafels en andere attracties en kun je zelfs een boottochtje maken.

10. Beleef Een Communistische Rondleiding Door Boekarest

Het communistische tijdperk heeft een grote impact gehad op de moderne geschiedenis van Roemenië en dat is nog steeds te zien. Om meer te leren over het communistische Roemenië kun je een rondleiding met een gids maken langs de communistische plekken van Boekarest. Terwijl je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt, zoals het Paleis van het Parlement en het huis van Ceaușescu, hoor je meer over het communistische verleden, hoe de leiders Boekarest transformeerden en hoe het communistische regime viel tijdens de revolutie van 1989.

11. Lach Je Rot Op De Vrolijke Begraafplaats Van Săpânța

Lachen op een begraafplaats? Ja, dat heb je goed gehoord! Het Merry Cemetery, wat letterlijk vrolijke begraafplaats betekent, bewijst dat je niet altijd in een grafstemming hoeft te zijn bij het verwerken van de dood. Volgens de lokale historische Dacische cultuur vind je op dit afgelegen kerkhof geen donkere grafstenen, maar juist vrolijke, kleurrijke schilderingen en teksten met donkere humor. De filosofie van deze cultuur is dat bij de dood geen sombere plechtigheid hoort, maar juist een moment van vreugde omdat men een beter leven voor de onsterfelijke ziel verwacht. Deze ongewone plek heeft het dorp Săpânța beroemd gemaakt en het Merry Cemetery in een open-luchtmuseum veranderd.

12. Overnacht In Een IJshotel

Heb je er ooit van gedroomd om in een iglo te slapen? Dan hoef je daarvoor niet helemaal naar de noordpool, want je kunt gewoon een nacht in het Hotel of Ice in het Făgărașgebergte van Transsylvanië boeken. Ieder jaar wordt het hotel opnieuw opgebouwd met een nieuw design waarbij gebruik wordt gemaakt van ijsblokken uit het nabijgelegen Baleameer. Het ijshotel heeft ook een restaurant en een magische kerk die ook is gemaakt van ijs. Het hotel bevindt zich op 2 kilometer hoogte en is alleen bereikbaar met een kabelbaan.

13. Geniet Van Het Nachtleven In Het Oude Centrum Van Boekarest

Voor het beste nachtleven ga je naar de oude binnenstad van Boekarest, waar je straten vol met bars, restaurants en nachtclubs vindt. Het is het meest levendige gebied van de hoofdstad waar zowel de lokale bevolking als toeristen van bar naar bar hoppen of op de terrassen neerstrijken. Roemenen houden ervan om goed gekleed en in stijl uit te gaan, dus zelfs als je niet van uitgaan en feesten houdt is het de moeite waard om ’s avonds door de oude binnenstad te slenteren om de sfeer op te snuiven en mensen te kijken. In dit gebied vind je ook enkele van de beste traditionele restaurants en kun je de beste lokale speciaalbieren en wijnen proeven.

14. Bezoek De Moddervulkanen Van Berca

De Moddervulkanen van Berca zijn een natuurlijk en geologisch fenomeen in de provincie Buzău, op ongeveer 2,5 uur rijden van Boekarest. Gassen ontsnappen van 3.000 meter diepte door lagen klei en water en duwen zout water en modder naar de oppervlakte. Als het gas naar buiten komt ontstaan er belletjes en droogt de modder op, waardoor vulkaanvormige modderbergen ontstaan die metershoog kunnen worden. De modder en de zoute grond maken de omgeving onvruchtbaar voor vegetatie, waardoor een vreemd en uniek maanachtig landschap ontstaat.

15. Bezoek Een Wijgaard Voor Een Wijnproeverij

Veel mensen weten dit niet, maar Roemenië behoort tot de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Tijdens het communisme was de wijnproductie echter meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit, wat de reputatie van Roemenië als wijnexporteur niet ten goede kwam. Een transitie terug naar particuliere handen en een groeiend kennisniveau hebben de wijnkwaliteit inmiddels wel aanzienlijk verbeterd. Ook de toetreding tot de EU heeft geleid tot meer investeringen in de modernisering van de productiefaciliteiten en hogere kwaliteitsnormen.

Dus als je van een glas wijn houdt moet je zeker eens wat verschillende lokale kwaliteitswijnen proberen. En wat is een betere manier om dit te doen dan door een wijngaard te bezoeken of een wijntour te maken?

16. Bezoek De Beschilderde Kerken Van Boekovina

In de provincie Suceava, in de historische regio Boekovina, staan 8 kerken die samen als één monument zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze orthodoxe kerken zijn gebouwd in de 15e en 16e eeuw en danken hun plek op de UNESCO-lijst aan hun unieke stijl en hun kleurrijke fresco-schilderingen aan de binnen- en buitenkant die verwijzen naar verschillende religieuze thema’s.

17. Bezoek De Ondergrondse IJsgrot Van Scărișoara

De Scărișoara IJsgrot is de grootste ondergrondse gletsjer ter wereld en wordt beschouwd als één van de zeven natuurwonderen van Roemenië. De ijsgrot is zo’n 3.500 jaar geleden ontstaan en ligt op een hoogte van 1.150 meter boven de zeespiegel, in het Apusenigebergte. In de grot kun je verschillende kamers, zo’n 100 stalagmieten en een bevroren meertje zien.

18. Ga Terug In De Tijd Met Een Rit In Een Stoomtrein

Treinfanaten kunnen hun geluk niet op in Roemenië, want er rijdt nog heel wat oud materieel rond en er zijn talloze prachtige routes. Maar uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven een ritje met een echte historische stoomtrein. Er zijn nog een paar van deze trajecten die puur voor toeristen en liefhebbers in stand worden gehouden en de bekendste is de Mocăniță van Vișeu de Sus in Maramureș. De laatste smalspoorstoomtrein voor bosbouw in Europa neemt je mee op een rit van enkele uren door de bossen van de Vaser-vallei in de Karpaten. Een onvergetelijke ervaring die je nergens anders vindt!

19. Verwen Jezelf Met De Traditionele Roemeense Keuken

De Roemeense keuken is van oudsher sterk beïnvloed door andere landen zoals Turkije, Hongarije en andere Balkanlanden, maar de Roemenen hebben overal weer hun eigen draai aan gegeven met de voorhanden zijnde lokale ingrediënten en door het gebruik van kruiden en specerijen. Dit heeft het Roemeense eten tot een keuken op zichzelf gemaakt met veel hartige gerechten die vaak als ‘comfortfood’ worden omschreven. Tijdens een reis door Roemenië mag het proeven van de lokale gerechten dan ook niet ontbreken natuurlijk.

20. Beklim De Treden Van De Seven Ladders Canyon

In het Piatra Mare-gebergte, dichtbij Brașov, vindt je de zogenaamde Seven Ladders Canyon, een kloof (canyon) tussen de rotsen van Jura-kalksteen. Een prachtige wandeling door dit natuurgebied brengt je langs 7 watervallen, waarvan de hoogste zo’n 35 meter is. De totale route duurt ongeveer 2,5 uur, waarbij verschillende metalen trappen en platforms je langs prachtige uitzichtpunten leiden.

21. Bezoek Het Vulkanische Kratermeer Van Sint Anna

De moddervulkanen zijn niet het enige vulkanische erfgoed dat je in Roemenië kunt vinden. In de provincie Harghita in de oostelijke Karpaten vind je de inactieve vulkaan Ciomatu Mare. De krater is volgelopen met water en vormt nu het Sint Annameer, het enige kratermeer in Roemenië. De zuiverheid van het water is extreem hoog, omdat het alleen door neerslag wordt aangevoerd. In de winter is het meer bedekt met een dikke laag ijs.

22. Spot Bruine Beren In Het Laatste Natuurreservaat Van Europa

Roemenië is absoluut een van de beste landen voor het spotten van wilde dieren, omdat het dunbevolkte land veel uitgestrekte natuurgebieden heeft waar een grote verscheidenheid aan diersoorten leven. Omdat wilde dieren hier vrij kunnen rondlopen in hun natuurlijke habitat wordt  Roemenië ook wel het laatste natuurreservaat van Europa genoemd. In de Roemeense Karpaten leven meer dan 6.000 bruine beren, de grootste populatie in Europa.