Met De Auto Naar Slovenië: Dit Moet Je Weten

Autorijden, Slovenië

Ondanks het grote aanbod van goedkope vliegreizen zijn autovakanties nog altijd ongekend populair en Slovenië is een bestemming die vanuit Nederland en België prima te bereiken is met de auto. Een rit van zo’n 1.100 kilometer is natuurlijk niet niks, maar met de juiste voorbereiding goed te doen. Qua afstand is Slovenië vergelijkbaar met Zuid-Frankrijk of Noord-Italië, het is nauwelijks verder dan Oostenrijk en het ligt op de route naar Kroatië.

Uiteraard kun je ook naar Slovenië vliegen of met de trein en ter plekke een auto huren om het land te verkennen, maar als je besluit om met de auto door Slovenië te rijden dan is het belangrijk om te weten waar je allemaal aan moet denken en hoe je je het beste op je reis voorbereid. Hieronder hebben we daarom alles over autorijden in Slovenië voor je op een rijtje gezet, van tolwegen, tot bijzondere verkeersregels en wat je allemaal verplicht mee moet nemen in je auto.

Voordelen Van Een Auto In Slovenië

Slovenië kent prachtige historische steden zoals Ljubljana en Maribor, maar staat vooral ook bekend om zijn prachtige natuur, het bekende Meer van Bled, en de adembenemende berglandschappen. De beste manier om meer van Slovenië te zien is met de auto, want dan kun je nu eenmaal op plekken komen waar je met het openbaar vervoer niet komt, zoals bij prachtige middeleeuwse kastelen, uitzichtpunten en andere attracties. Bovendien ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en met deze flexibele en efficiënte manier van reizen kun je in korte tijd veel zien waarmee je ook nog eens geld kunt besparen.

Tolwegen En Vignetten

Om in Slovenië te mogen rijden is het verplicht om een electronisch tolvignet (e-vignet) aan te schaffen. Daarnaast moet je voor de Karawankeltunnel nog apart tol betalen dat niet is inbegrepen bij de prijs van het e-vignet.

E-Vignet

Het e-vignet is verplicht op alle snelwegen, maar ook op heel veel andere wegen. Het is niet verstandig om te proberen deze tolwegen te vermijden, want de kans is groot dat je er bewust of onbewust toch overheen rijdt. Je kunt het e-vignet (e-vinjeta) het makkelijkste online aanschaffen via de officiële website van de tol-uitbater DARS.

Het e-vignet is beschikbaar met een geldigheid van een week, een maand of een jaar en je kunt zelf de ingangsdatum bepalen. Het tolvignet is ook ter plaatse te koop bij tankstations, kiosks en supermarkten. Er zijn verschillende klassen en tarieven voor auto’s, busjes of campers tot 1,3 meter hoogte, boven de 1,3 meter hoogte en voor motoren. Alle voertuigen met een gewicht boven de 3,5 ton moeten geen e-vignet maar een tolbadge aanschaffen en registreren. Meer daarover hier.

Tolwegen

Buiten de verplichting van het e-vignet, is er maar één plek in Slovenië waar je nog apart tol moet betalen. De prijs om door de Karawankentunnel op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië te rijden is niet inbegrepen bij het e-vignet en kun je ter plekke bij het tolpoortje betalen met contant geld, pinpas of creditcard.

Milieuzones

Slovenië heeft geen milieuzones met beperkende maatregelen voor verkeer. Je hebt in Slovenië dus ook geen milieusticker nodig.

Verplicht Mee In De Auto

Als je met de auto door Slovenië rijdt ben je verplicht om een gevarendriehoek en voor iedere passagier een veiligheidsvest bij je te hebben. Rij je met een aanhanger of caravan, dan moet je twee gevarendriehoeken meenemen. Voor auto’s en motoren met een Sloveens kenteken geldt ook nog de verplichting om een verbanddoos en reservelampen mee te nemen. Als je ter plekke een auto huurt, controleer dan ook of deze aanwezig zijn en natuurlijk is het ook verstandig om deze zaken mee te nemen als je met je eigen auto rijdt.

Winterbanden En Sneeuwkettingen

Tussen 15 november en 15 maart, maar ook bij winterse omstandigheden daarbuiten, is het gebruik van winterbanden, of het meenemen van sneeuwkettingen verplicht. In de winter is het sowieso verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen, want deze zijn bij winterse omstandigheden op sommige wegen verplicht. Je kunt dit zien aan een rond, blauw verkeersbord met een witte autoband met een sneeuwketting. Het is aan te raden om je sneeuwkettingen thuis eens uit te proberen om te zien of ze goed passen en om te oefenen met het aanbrengen, want je wilt hier echt geen gedoe mee op het moment dat je ze hard nodig hebt. All-seasonbanden met het M+S logo worden ook geaccepteerd als winterbanden. De profieldiepte dient wel altijd minimaal 3 milimeter te zijn.

Afwijkende En Bijzondere Verkeersregels

De verkeersregels in Slovenië komen voor het grootste deel natuurlijk gewoon overeen met wat je bij ons gewend bent, maar we hebben een paar afwijkende regels en bijzonderheden die goed zijn om te weten voor je op een rijtje gezet.

Snelheidslimieten

In Slovenië zijn de maximum toegestane snelheden voor auto’s en motoren, tenzij middels borden anders aangegeven, als volgt:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
  • Autowegen: 110 km/u
  • Autosnelwegen: 130 km/u

Voor auto’s met een aanhanger is de maximum snelheid op autowegen en snelwegen 100 km/u. Voor kempers en andere voertuigen zwaarder dan 3,5 ton geldt een limiet van 80 km/u op alle wegen buiten de bebouwde kom. Bij een zicht van minder dan 50 meter geldt op alle wegen en voor alle voertuigen een snelheidslimiet van 50 km/u.

Verlichting

In Slovenië is het verplicht om overdag met dagrijverlichting aan te rijden. Heeft je auto geen specifieke stand voor dagrijlicht, zet dan je normale dimlichten aan. Rij je in een tunnel of belemmeren de weersomstandigheden het zicht, dan is dagrijverlichting niet voldoende en moet je alsnog je dimlichten gebruiken.

Reddingsstrook Bij File

Bij file ben je in Slovenië verplicht om in het midden een vrije reddingsstrook te creëren voor hulpdiensten indien er minimaal twee rijstroken zijn zoals op de snelweg. Verkeer op de meest linkse baan gaat dan zo ver mogelijk naar links, terwijl het verkeer op de aandere rijbanen naar rechts uitwijkt en daarbij ook de vluchtstrook mag gebruiken. In tegenstelling tot in Nederland gaan hulpdiensten bij spoed dus niet over de vluchtstrook, maar over de gecreëerde rijbaan.

Parkeren

Een opmerkelijke regel wat betreft parkeren is dat het in Slovenië niet is toegestaan om aan de linkerkant van de weg in tegengestelde richting te parkeren. Je moet dus altijd met je neus in de rijrichting parkeren en dus eventueel je auto omkeren, zowel bij fileparkeren als in de vakken.

Parkeren is nooit toegestaan op of onder bruggen, in tunnels, binnen 15 meter van een spoorwegovergang en binnen de bebouwde kom langs een weg met twee of meer rijstroken in dezelfde richting.

Mobiele Telefoon

In Slovenië is het als bestuurder niet toegestaan om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Hands-free bellen is wel toegestaan.

Hoofdtelefoon En Oortjes

In Slovenië is het als bestuurder niet toegestaan om tijdens het rijden een hoofdtelefoon te dragen of oortjes in te hebben.

Alcohol En Drugs

Net als in Nederland is het maximaal toegestane alcoholpromilage in het verkeer in Slovenië 0,5 ‰, maar als je minder dan 2 jaar je rijbewijs hebt of jonger dan 21 jaar bent dan geldt er een zero tolerancebeleid. Rijden onder invloed van drugs is onder geen beding toegestaan.

Betaald Parkeren

In het centrum van de meeste steden in Slovenië geldt betaald parkeren en vaak is er ook sprake van verschillende zones met verschillende tarieven. Ook kan een maximaal toegestane tijd om te parkeren gelden, zoals in de witten en blauwe zones in Ljubljana. Het is aan te raden om wat kleingeld in verschillende munten bij je te hebben omdat je vaak alleen in cash kunt betalen en parkeerautomaten vaak geen wisselgeld geven. Daarnaast kun je vaak ook betalen via SMS of via een app genaamd EasyPark.

Tankstations

Overal in Slovenië zijn volop tanksstations te vinden die loodvrije benzine en diesel aanbieden. LPG is ook beschikbaar, maar niet bij elk tankstation. Bij sommige tankstations staat iemand die je tank voor je vult, maar niet overal. In de meeste gevallen worden zowel contact geld als kaartbetalingen geaccepteerd. Tanksstations langs de snelweg zijn meestal 24 uur per dag geopend, maar in kleinere steden en dorpen sluiten ze vaak rond een uur of 8 ’s avonds.

Elektrische Auto Opladen

Slovenië is lang nog niet zover als Nederland als het gaat om elektrisch rijden. In heel het land zijn in totaal zo’n 1.500 laadpunten, daar waar dat er in Nederland meer dan 100.000 zijn. Ben je van plan om met een elektrische auto naar Slovenië te gaan, dan is het dus belangrijk om je reis goed te plannen en altijd tijdig een laadpunt te zoeken. Zorg er ook voor dat je meerdere laadpassen hebt, want niet alle Nederlandse laadpassen worden overal geaccepteerd. Bij het zoeken naar hotels zou je bijvoorbeeld ook kunnen kijken naar hotels met laadfaciliteiten, zodat je overdag niet meer op zoek hoeft naar een laadstation.

Calamiteiten

Bij calamiteiten onderweg, zoals een ongeluk, kun je het Europese alarmnummer 112 bellen.

Doorreislanden Op Weg Naar Slovenië

Als je vanuit Nederland of België naar Slovenië rijdt, dan kom je eigenlijk altijd door Duitsland en Oostenrijk. Ervan uitgaande dat je geen omweg via andere landen maakt, moet je op het volgende letten:

Duitsland

In Duitsland heb je geen tolvignet nodig en kom je op weg richting Slovenië ook geen tolwegen tegen. Ben je van plan om onderweg in Duitsland een stad binnen te rijden, bijvoorbeeld om onderweg te overnachten, houdt er dan rekening mee dat je in sommige steden een milieusticker nodig hebt. Deze milieusticker kun je bij TÜV Nederland bestellen. Net als in Nederland, is het in Duitsland niet verplicht om overdag je verlichting aan te hebben, tenzij de weersomstandigheden hierom vragen of je door een tunnel rijdt.

Oostenrijk

Als je door Oostenrijk rijdt heb je een tolvignet nodig. Je kunt een fysiek vignet kopen bij de ANWB winkels in Nederland, bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij tankstations en postkantoren in de buurt van de grens. Je kunt ook online een e-vignet bestellen via de officiële website van de Oostenrijkse ASFiNAG. Vignetten zijn beschikbaar met verschillende geldigheidsduren van 1 dag tot een jaar. Houdt er in ieder geval rekening mee dat je op de terugweg vanuit Slovenië ook weer een geldig vignet nodig hebt. Naast het tolvignet zijn er onderweg nog enkele toltrajecten die niet zijn inbegrepen en die je ter plekke nog dient te betalen. Verder ben je in Oostenrijk, net als in Slovenië, verplicht om overdag met je dagrijverlichting of dimlichten aan te rijden.

Auto Huren In Slovenië

Als je geen zin hebt om het hele eind naar Slovenië te rijden, dan kun je natuurlijk ook naar Ljubljana vliegen, of de trein pakken, en ter plekke een auto huren om een rondreis door het land te maken. Huurauto’s zijn beschikbaar op het vliegveld van Ljubljana, maar ook op verschillende andere plekken in het land. Om een auto te huren moet je in de meeste gevallen wel minimaal 21 jaar oud zijn en als je jonger bent dan 25 rekenen sommige verhuurmaatschappijen ook een iets hogere prijs. Om een auto te huren heb je de volgende documenten nodig:

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
  • Geldig rijbewijs (een internationaal rijbewijs is niet nodig)
  • Creditcard op naam van de hoofdbestuurder

Huurautos zijn over het algemeen vrij betaalbaar in Slovenië, maar tijdens de zomervakanties kunnen de prijzen vaak wel oplopen door de hogere vraag. Het is dus aan te raden om tijdig te reserveren.

Ljubljana In 10 Hoogtepunten

Ljubljana In 10 Hoogtepunten

Ljubljana is één van de meest centraal gelegen hoofsteden van Europa. Dit zijn de 10 hoogtepunten om deze stad niet over te slaan.